maanantai 18. elokuuta 2008

Piirun verran pieleen

Valtuusto teki tänään periaatepäätöksen kiinteistöhallinnon tilaaja- ja omistaja tehtävien sekä kiinteistöjen huoltotehtävien ja ruokapalveluiden uudelleen järjestämisestä.

Vuosia kestäneen valmistelun jälkeen ryhmien välisissä neuvotteluissa tapahtui käänne hieman parempaan siitä, millaisia uhkakuvia oli noussut. Tulos oli kaksi kunnallista liikelaitosta ja yksi nettobudjetoitu yksikkö.

Itse päädyin kuitenkin vastustamaan tätä muutosta, koska kunnalle kuuluu tietyt lakisääteiset peruspalvelut ja palvelut toimivat mielestäni parhaiten, kun niitä tukemassa on kunnan omat tukipalvelut. Jos on tarvetta, kunnan omia palveluita pitää kehittää, mutta niin, että ne säilyvät kunnan omana toimintana.

Koska yhteistoimintalain mukainen henkilökunnan kuuleminen oli keittiöhenkilökunnan osalta kaikessa hötäkässä jäänyt ehkä tarkoituksella pitämättä ajallaan, katsoin aiheelliseksi esittää asian palauttamista keittiöhenkilökunnan osalta uudelleen valmisteltavaksi siten, että lain henki toteutuu. Tätä kannatti 16 lainkuuliaista valtuutettua.

Itse esityslista aiheutti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia. Valtuustokeskustelussa oikeiston puolella oli enimmäkseen hiljaista. Kysymys, mitä kuntalaiset saavat tämän jälkeen enemmän ja parempaa, jäi vaille vastausta. Toteamukseen, että tämä on selkeästi askel siihen suuntaan, että kaupunki siirtyy tulevaisuudessa hankkimaan kyseiset palvelut yksityiseltä palveluntuottajalta, todettiin naivisti, että eihän tässä nyt mistään sellaisesta ole kyse. Päätösvallan karkaaminen kuntalaisten äänestämien luottamushenkilöiden käsistä vaiettiin kuoliaaksi. Siihen keskusteluun ei päästy ollenkaan, että kun kunnan lakisääteisten palveluiden ja liikelaitoksen tai yksityisen firman rajapinnat eivät loksahdakaan saumatta yhteen niin silloin yleensä joustaa kuntalainen, kunnan työntekijä tai kunnan budjetti. Muutama valtuutettu kävikin jo muistuttamassa, että nyt sitten pitää muistaa siirrellä kunnan rahaa sinne, missä kulut kasvavat, ihasteltuaan ensin, että näillä järjestelyillä säästyy rahaa, koska kaikki on niin läpinäkyvää.

Paljonko maksaa pelkkä peruskoulun siivous, entä siivous ja ripaus koko kylä kasvattaa asennetta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti